Daru_

Ez a kis 33 m2-es garzonlakás egy új építésű, magas építészeti minőségben elkészült társasházban található. A tervezést még a kivitelezés fázisa alatt kezdtük el, amikor volt lehetőség a funkciók újragondolására és a padlóban, falakban lévő elektromos és gépészeti kiállások meghatározására. A lakás ugyan kis alapterületű, de nagyon jó adottságokkal bír, mivel a homlokzati fal teljes egészében üvegezett és teljes hosszában egy kellemes méretű teraszra nyílik. A belső térből és a teraszról egy csendes, tágas hátsókertre lehet rálátni, biztonságos/kedvező távolságra a környező házaktól.
A garzonlakást 1 vagy 2 fő számára kellett úgy kialakítanunk, hogy az alvás ne a nappaliban legyen megoldva, hanem legyen külön hálóhelyiség, ennek ellenére a tér ne keltsen túlzsúfolt hatást és emellett kellő mennyiségű tárolóhelyet is tudjunk biztosítani.
Ennek megfelelően egy beépített szekrénnyel szeparált hálófülkét hoztunk létre, melynek a terasz felőli végét nyitottá tettük, valamint mind a szekrény, mind a polcok oldalfalát ferde síkkal, a homlokzati falhoz képest nem párhuzamosan alakítottuk ki. Ez egyrészt a nappali felől szellősebb térhatást kelt, másrészt csökkenti a belátás mértéket a hálóba a nappali felől. A beépített szekrény kék színű frontja falburkolatként végigfut az előtéren a bejárati ajtóig, melyben a fürdő ajtaja rejtett ajtóként, a falsíkba teljesen belesimulva jelenik meg. A rejtett ajtó teljes felületén tükör borítást kapott, mely az elsődleges funkciója mellett tágítja a keskeny előteret.
További tárolókat alakítottunk ki az előteret és a konyhát elválasztó szekrényben, itt kapott helyet a hűtő és a mosógép is.
A helytakarékosság miatt a konyha-étkezőbe lehajtható étkezőasztalt terveztünk, mely felhajtva egy keretezett kép, így képezve folytonosságot a nappaliban lévő 2 képpel.
A fürdőben kis alapterülete ellenére egy kényelmes, 80×100 cm-es, íves oldalú zuhanyfülkét tudtunk elhelyezni, valamint a bojlert takaró beépített szekrényben elegendő méretű tárolót.

Render_ Zengővári Attila

Dátum_ 2021