Zselici Csillagvár_

Az ERGA Építész Stúdiótól kaptunk felkérést a Zselici Csillagoségbolt Park nevű épületkomplexum részét képező csillagvizsgáló épület, a Csillagvár belsőépítészeti tervezési munkáinak elvégzésére.
A tervezési feladat egy olyan belsőépítészeti tér kialakítása volt, amely méltóan illeszkedik az egyedülálló természeti környezetbe, összhangban áll a keretet adó épület koncepciójával, architektúrájával és a funkció által megkívánt speciális igényeket is kielégíti.
A belsőépítészeti koncepció alapja az az elképzelés, hogy a betérő amatőr vagy professzionális érdeklődőt egy olyan tér fogadja, amely egy idegen bolygóra, „holdbéli” tájra érkezés érzetét kelti. A belső tér a csillagvizsgáláshoz, csillagászathoz kapcsolódó alapvető térélmények felidézésével a kiállítási felületeken és a planetáriumban közvetített információk intenzívebb befogadását és feldolgozását teszi lehetővé, illetve előrevetíti azt az élményt, amiben a kupolatér távcsövén keresztül az űrben vizsgálódónak része lehet.
Ennek az elvont belső világnak az épület környezetbe simuló megjelenésével egyfajta burkot ad, nem sejtetve a rákövetkező élményt, bejárata egy távcső szemlencséjéhez hasonlatos, melyen túl más dimenziókba jutunk.

Tervezőtárs_ Balázs Mátyás

 

Dátum_ 2013